foto: Damir Žižić

Tuškanac na +54 naša je nova online radionica namijenjena svima onima starijima od 54 godine koje zanima kritička analiza filma! Svi će sudionici kroz četiri dana moći pogledati četiri raznovrsna filmska ostvarenja po odabiru njihovih mentora. Radionicu započinje naš cijenjeni i nagrađivani filmski redatelj Zvonimir Jurić, a  filmski led probit će film po njegovu izboru. Riječ je o filmu Močvara, višestruko nagrađivanoj drami Lucrecie Martel. 

Priupitali smo Zvonimira par pitanja o radionici, filmu, metodici…  

1. Zbog čega ste odabrali baš taj film za radionicu?
Zbog toga što je u pitanju izvanredan film, pun detalja i života, vrlo zanimljive raspršene dramaturgije koja iziskuje višekratno gledanje filma. 

2. Na koji ćete način polaznike učiti ‘čitati’ film?
Razgovarat ćemo i pričati o tom zanimljivom filmu. Ako nam razgovor bude dobar i iskren, vjerujem da će polaznicima nešto ostati od našeg susreta. Al’ nadam se da će i oni mene nešto naučiti. Proces pedagogije ide u oba smjera. 

3. U kojoj mjeri se gledanje filma mijenja ako naučimo kritički promišljati pojedine filmske postupke?
Kada znamo više o nekim filmskim postupcima, onda i više razumijemo kako se to što smo gledali i napravilo. Otprilike kao kolač. Možeš ga samo jesti. Al’ može te i zanimati kako je taj kolač napravljen. Od prve mrvice brašna do trenutka kada ga vadiš i pećnice i serviraš na tanjuru. Naravno da to ne znači da će ti okus u ustima biti drugačiji ako znaš kako je taj kolač napravljen, ali ćeš moći, možda, više razumjeti sam proces nastanka kolača i zato će ti taj kolač, možda, biti još slađi. Inače, zanimljivo je da je filmove koji nam se jako sviđaju ponekad teško analizirati dok ih gledamo prvi puta, toliko te obuzmu i uvuku u svoj svijet. Analizu, “čitanje” možeš obaviti tek na drugo, treće gledanje.  

4. Što očekujete od radionice Tuškanac na +54? 🙂 
Da požele gledati što više filmova koji nisu samo američki. Ima sjajnih iranskih, peruanskih, tajlandskih, filipinskih, islandskih filmova… lista je dugačka.   

Sve informacije o radionici Tuškanac na +54, prijavi i roku prijave pronađite OVDJE.

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog filmskog saveza.