Nova radionica iz hiperproduktivne tvornice zvane HFS online namijenjena je starijima od 54 godine, svima onima koje zanima kritička analiza filma – Tuškanac na +54  nova je četverodnevna online radionica koja će vas na temelju konzumacije recentnih filmskih ostvarenja natjerati na kritičko promišljanje o filmu. U tom procesu pomoći će vam i kroz njega vas voditi filmski profesionalci, kritičari i redatelji – Tamara Bilankov, Višnja Vukašinović, Ivan Ramljak i Zvonimir Jurić

Ideja radionice je promovirati filmsku kulturu i osmišljavati drugačije pristupe konzumiranja filma. Radionica je namijenjena osobama starijima od 54 godine koji vole gledati filmove i žele naučiti kako ‘čitati’ film i promišljati o filmskim postupcima. 

Polaznici se mogu prijaviti putem online prijavnice dostupne na sljedećoj poveznici. Rok za prijavu je 26. svibnja.

Tuškanac na +54 dio je projekta HFS online. Projekt HFS online nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina koje su najviše pogođene novonastalom situacijom da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij. Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih, kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici. Hrvatska se godinama susreće s problemom regionalnih nejednakosti, osobito s problemom nerazvijenih lokalnih zajednica. Nažalost, u takvim je zajednicama slaba aktivna građanska participacija, nedostaje formalne ili neformalne suradnje među stanovnicima, a akteri u zajednici nemaju kompetencija za progresivno djelovanje. 

Voditelji radionice:

Tamara Bilankov (rođena 1988.) magistrirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno se školuje na poslijediplomskom studiju na Radboud Sveučilištu, u Nizozemskoj. Od 2015. radi kao edukatorica na raznim filmskim i umjetničkim radionicama u okviru udruge Blank. Od 2016. radi kao profesorica filma, videa i animacije u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Izlagala je na mnogim skupnim izložbama, finalistica književne nagrade Prozak i nagrade Na vrh jezika za 2020. Dobitnica nagrade za najbolju kratku priču Muzeja anđela 2021. Članica je Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika i djeluje unutar umjetničkog kolektiva Ljubavnice.

Zvonimir Jurić (rođen 1971). Diplomirao filmsku i TV režiju 1999. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova (Crnci su izdržali, a ja?Jurić: tvrđa 1999 i Nebo ispod Osijeka), igrani film Onaj koji će ostati neprimijećen te dio omnibusa Sex, piće i krvoproliće. Njegov nagrađivani kratki film Žuti mjesec, dio omnibusa Zagrebačke priče prikazan je u konkurenciji berlinskog filmskog festivala. Dugometražni igrani film Crnci koji je režirao i napisao s Goranom Devićem nagrađen je s više od desetak međunarodnih filmskih priznanja, između ostalih Grand prixevima na festivalima u Linzu, Ljubljani i Beogradu. Crnci su 2010. bili i hrvatski kandidat za nagradu Oscar. 

Ivan Ramljak (rođen 1974.) je redatelj, nezavisni filmski kustos i filmski kritičar. Od 2013. uređuje program Kratki utorak u kinu Tuškanac u Zagrebu, a od 2016. je umjetnički direktor Tabor Film Festivala. Dosad je režirao desetak filmova, koji su prikazani na više od 80 festivala diljem svijeta, na kojima su osvojili brojne nagrade.

Višnja Vukašinović (rođena 1982.). Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, doktorandica je na istom fakultetu s temom iz hrvatskog filma. Dobitnica strukovnih nagrada – Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis, 15 dana i Zapis, Vijencu i Zarezu. Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Autorica tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga te projekta Prozori koji uključuje četrdeset eseja o povijesti domaće dokumentaristike. Bila je selektorica programa hrvatskog filma u okviru Kratkih slika MM centra u Zagrebu, a trenutno organizira i vodi Filmske večeri u Močvari.  Potpredsjednica je Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.