U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine projekt HFS online pripremili smo 2 hrvatska filmska klasika kojima obilježavamo 100. obljetnicu rođenja autora Kreše Golika i Fadila Hadžića koja imate prilike pogledati u Kinu Tuškanac 7. i 8. studenoga 2022. u 11:00 sati. 

7.11.2022. u 11h – Fadil Hadžić: PROTEST

Radnik Ivo Bajsić počini samoubojstvo skočivši s nebodera na zagrebačkom Trgu republike. Policijski istražitelj Marković pokušava dokučiti razloge njegova čina te razgovara s ljudima koji su poznavali poginulog: s njegovim prijateljem Jozom, suprugom Marijom, šefom pravne službe poduzeća u kojem je dobio otkaz i drugima, koji mu iznose svoja sjećanja na Bajsića…


8.11.2022. u 11h – Krešo Golik: IMAM 2 MAME I 2 TATE

Poslije razvoda, bivši supružnici osnovali su nove bračne zajednice, pri čemu je stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao živjeti s ocem i njegovom novom, mladom i atraktivnom suprugom koja je netom rodila djevojčicu Đuricu, dok je mlađi, desetogodišnji Đuro ostao s majkom, koja u braku s drugim mužem flautistom ima sinčića Draška. Svake nedjelje Zoran odlazi na ručak k novoj obitelji svoje majke, a Đuro novoj očevoj obitelji. Dvije obitelji tako su međusobno povezane, a Đuro će uskoro shvatiti da ih još štošta veže…

Prije početka filma održati će se kratak uvod u film. Projekcije filmova su besplatne za umirovljenike uz predočenje osobne iskaznice i potpisivanje GDPR liste kao dokaz sudjelovanja u programu koji smo dužni predati donatorima. 

Filmske je radionica za sve koji žele naučiti kako gledati film okom stručnjaka. 

Filmska je interaktivna filmska radionica za starije od 54 godine koja kroz gledanje filmova s polaznicima otvara dijalog o filmskom jeziku. Kroz 90 minutnu radionici polaznici imaju prilike pogledati 2 ili više kratkometražna filma i obogatiti svoje kritičke vještine. Izborom filmova iz Hrvatske i međunarodne kinematografije, različitih filmskih rodova, žanrova i stilskih epoha otvorit će se dijalog za analizu i interpretaciju filmskih djela. 

Ako želite gledati film s razumijevanjem i naučiti filmski jezik kojim se autori služe za nastanak najboljih filmskih ostvarenja, pridružite nam se na jednom od tri termina Filmske i razvijte svoje filmsko oko.  

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog filmskog saveza.