Tuškanac na +54 naša je nova online radionica namijenjena svima onima starijima od 54 godine koje zanima kritička analiza filma! Svi će sudionici kroz četiri dana moći pogledati četiri raznovrsna filmska ostvarenja po odabiru njihovih mentora. Drugi filmski naslov izbor je filmske kritičarke Višnje Vukašinović – riječ je o austrijskom filmu Konačna sloboda redatelja Sebastiana Meisea

Ovaj višestruko nagrađivani film, austrijski kandidat za nagradu Oscar 2021.,  dobitnik Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled ovogodišnjeg Cannesa, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolju kinematografiju i originalnu glazbu te pobjednik prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, progovara o neobičnoj ljubavi dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. 

1. Zbog čega ste odabrali baš taj film za radionicu? 
– Konačnu slobodu odabrala sam zbog nadahnutog i emotivnog pristupa izazovu redefiniranja romantične ljubavi.

2. Na koji ćete način polaznike učiti ‘čitati’ film?
– Polaznicima ću pokušati skrenuti pažnju na različite načine na koje filmski medij omogućuje preispitivanje svih oblika fiksnih perspektiva.

3. U kojoj mjeri se gledanje filma mijenja ako naučimo kritički promišljati pojedine filmske postupke?
– Kritičko promišljanje umjetnosti omogućuje njeno dublje razumijevanje otvarajući mogućnost da uživamo i u onim njenim slojevima koji su nam prethodno bili nevidljivi.

4. Što očekujete od radionice Tuškanac na +54? 
– Od radionice očekujem autentičan susret, dijalog i preispitivanje vlastitih uvjerenja.

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.