Tuškanac na +54 naša je nova online radionica namijenjena svima onima starijima od 54 godine koje zanima kritička analiza filma! Svi će sudionici kroz četiri dana moći pogledati četiri raznovrsna filmska ostvarenja po odabiru njihovih mentora. 

Jedan od voditelja radionice, nezavisni filmski kustos i filmski kritičar Ivan Ramljak za proces filmske analize i rad s polaznicima odabrao je višestruko nagrađeni indie film The Florida Project. Smješten na potezu autoceste izvan imaginarne utopije Disney Worlda, ovo ostvarenje prati šestogodišnju Moonee i njezinu buntovničku majku Halley tijekom jednog ljeta. Film je osvojio više od 60 nagrada na festivalima diljem svijeta, a glumac Willem Dafoe nominaciju za nagradu Oscar. 

1. Zbog čega ste odabrali baš taj filmski naslov za radionicu?
– Odabrao sam ovaj naslov iz više razloga: radi se o jednom od rijetkih novijih američkih filmova koji je originalan, inovativan, istinit i human. Ne samo zato jer prikazuje stvarna ljudska bića, a ne izmišljene kreature u tajicama, nego im pristupa s ljubavlju i razumijevanjem. Osim toga zanimljiv je za analizu i zbog načina na koji je napravljen – od izbora glumaca koji je spoj profesionalaca i amatera, preko kamere koja dobrim dijelom ‘simulira’ dječji pogled na stvarnost, do načina na koji suptilno plasira društvenu kritiku. 

2. Na koji ćete način polaznike učiti ‘čitati’ film?
– Kroz razgovor.   

3. U kojoj mjeri se gledanje filma mijenja ako naučimo kritički promišljati pojedine filmske postupke?
– Počinjemo film gledati drugačijim očima, nismo fokusirani samo na radnju i glumu, nego i na mnoge druge elemente filma kao što su kadriranje, režija, montaža, upotreba zvuka i glazbe… Zbog toga nam se često mijenja i dojam filma.   

4. Što očekujete od radionice Tuškanac na +54? 
– Očekujem da nam svima zajedno bude zanimljivo, zabavno i poučno. 

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog filmskog saveza.