Novi projekt Hrvatskog filmskog saveza i Blank filmskog inkubatora HFS online omogućio nam je da programe održavamo bez obzira na prostorne i vremenske uvjete i proširimo ih izvan Zagreba, kako bi nam se mogli priključiti zainteresirani iz cijele Hrvatske. HFS obuhvaća izdavaštvo, revijske i obrazovne radionice i kinoprikazivačku djelatnost te nam je posebno drago da smo dio svih naših djelatnosti uključili i online u šest različitih radionica namijenjenima mladima do 25 godina i starijima od 54 godine.

Projekt HFS online nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina koje su novonastalom situacijom najviše pogođene, da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij. Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih, kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.

Prijave se otvaraju ovaj tjedan, pa rezervirajte svoje mjesto na online.hfs.hr jer s realizacijom krećemo već krajem veljače!

Radionice za mlade do 25 nude teorijska i praktična znanja te kroz zabavu uče kako kritički promatrati i analizirati sadržaje oko sebe

Na radionici Digitalne filmske naSTAVe polaznici će kroz gledanje različitih, umjetnički relevantnih filmskih dijela naučiti interpretirati i analizirati filmove, što podrazumijeva da će osim teorijskih znanja naučiti kritički promišljati i samopouzdano dijeliti mišljenja. Radionica je zbog velikog interesa podijeljena u tri ciklusa, a nakon svakog završenog ciklusa polaznici će dobiti diplomu o završenoj radionici. 

Palunkov online bootcamp scenaristička je radionica, gdje će polaznici oblikovati svoju ideju u scenarij za kratki film, ali isto tako i isprobati napisano u praksi. Polaznici će imati priliku snimiti probnu verziju filma po vlastitom scenariju. Na taj način ne samo da se usvajaju osnovna znanja cijeloga procesa – od ideje do realizacije – već se koriste i dva ključna momenta, glumačka proba i radna snimka kao povratne informacije koje pomažu da zamišljenu priču izložimo pitkije, napetije i zanimljivije. 

Give and Take radionice animiranog, dokumentarnog i igranog filma zamišljene su kao novi, online produkcijski model za stvaranje filmova. Radi se u grupama, tako da svaka završi dio filma za koji je prethodno odslušala predavanja, a zajedno stvore jedan film. Na ovoj radionici polaznici, osim teorijskih znanja o režiji, snimanju i montaži, uče i kako sve to napraviti u praksi i snimiti svoj prvi film i to – online

Na radionicama za starije od 54 godine polaznici će zajedno kritički analizirati film i razmjenjivati mišljenja, čitati o filmu, ali i naučiti kako naopako gledati film

Palunkova naopaka gledanica polaznicima će pružiti potpuno drukčije iskustvo gledanja filmova tijekom kojeg će vježbati opažanje i sastavljanje elemenata radnje filma. Na Palunkovoj naopakoj gledaonici doznat ćete da scenaristi često priče smišljaju naopačke i pritom koriste neke čudne križaljke. Radionica promovira stvaralački način gledanja i promišljanja filma. 

Tuškanac na +54 sastoji se od gledanja recentnih filmova te analize, kritičkog promišljanja i zajedničkih rasprava, kroz koje će vas voditi renominirani filmski kritičari i teoretičari koji će poticati razmjenu mišljenja, a iskustva će jačati kritičko promišljanje i zajedništvo.

Radionica Filmski Book Club uključuje čitanje važnih djela vezanih uz filmsku teoriju, o kojima se nakon pročitanog održavaju online „konzultacije“ s renomiranim filmskim kritičarima, teoretičarima filma i ostalim relevantnim gostima.

Ako već sad imate dodatnih pitanja i ne želite izgubiti mjesto na radionicama, javite se mailom na martina.kolaric@hfs.hr

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog filmskog saveza.