Prvi ciklus novih radionica u sklopu projekta HFS online, najmijenjenih mlađima od 25 godina, održat će se od 23. lipnja do 14. srpnja online pod vodstvom umjetnice, profesorice filma, videa i animacije Tamare Bilankov i scenarista i redatelja Igora Jelinovića. 

Prvi sastanak radionice održat će se 23. lipnja u 18 sati putem Zoom linka, a ostali termini dogovorit će se naknadno u koordinaciji s polaznicima. Radionica je podijeljena u dva ciklusa, od kojih je jedan u lipnju, a drugi u rujnu, pri čemu svaki ciklus traje 20 dana.

Give & Take radionice animiranog, dokumentarnog i igranog filma zamišljene su kao novi, online produkcijski model za stvaranje filmova. Na ovoj radionici, osim teorijskih znanja o režiji, snimanju i montaži, polaznici uče kako sve to napraviti u praksi i kako snimiti svoj prvi film i to – online. 

Prijavnicu za radionicu možete pronaći OVDJE, a rok za prijavu je do popunjenja prijava. 

Give & Take radionice sastojat će se od rada u grupama, tako da svaka grupa osmisli scenarij i pošalje ga ekipi koja je odslušala predavanja za kameru i snimanje da snimi materijal, nakon čega ta grupa materijal predaje idućoj grupi, onoj koja je odradila montažu te ona dovršava cjelokupni film. Ova radionica nudi inspiraciju za nova kreativna rješenja, napredak u radu te je izvrsna platforma za razmjenu iskustva.

O voditeljima: 

Tamara Bilankov (rođena 1988.) magistrirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno se školuje na poslijediplomskom studiju na Radboud Sveučilištu, u Nizozemskoj. Od 2015. radi kao edukatorica na raznim filmskim i umjetničkim radionicama u okviru udruge Blank. Od 2016. radi kao profesorica filma, videa i animacije u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Izlagala je na mnogim skupnim izložbama, finalistica književne nagrade Prozak i nagrade Na vrh jezika za 2020. Dobitnica nagrade za najbolju kratku priču Muzeja anđela 2021. Članica je Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika i djeluje unutar umjetničkog kolektiva Ljubavnice.

Igor Jelinović (rođen 1984.) diplomirao je komunikologiju na Sveučilištu u Milanu te Filmsku i TV režiju – smjer igrani filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je petnaestak kratkih igranih filmova. Trenutno je u pripremi debitantskog dugometražnog igranog filma. Voditelj je Udruge Blank iz Zagreba koja se bavi filmskom edukacijom, filmskom produkcijom i društvenim poduzetništvom. Voditelj je i mentor na brojnim filmskim radionicama za mlade u zemlji i inozemstvu.

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog filmskog saveza.