Filmska revija mladeži i Four River Film Festival u suradnji s projektom HFS online prikazuju film San Ivanjske noći nastao kroz međunarodni dramski projekt I.gimnazije Split.

Film će biti prikazan 07.09. u 14:00h putem Zoom aplikacije.

Za prijavu potrebno je ispuniti forumular za 3. ciklus Digitalne filmske naSTAVe:  https://airtable.com/shrH45yYWSAHWqPYC

San Ivanjske noći, možda i najpoznatija Shakespeareova komedija, isprepleće zgode i nezgode tri različite skupine likova: ljubavnih parova s atenskog dvora, atenskih zanatlija (ujedno glumaca-amatera), te grupe vila i vilenjaka iz obližnje šume. Radnja se odvija tijekom ljetnog solsticija, a svi se zapleti – komični i uglavnom ljubavne prirode – događaju povodom vjenčanja atenskog vojvode Teseja, koji je svoju mladu i atraktivnu amazonsku kraljicu Hipolitu, po vlastitom priznanju, isprosio na najproblematičniji mogući način – mačem. Sad svoj ljubavni „propust“ želi nadoknaditi glamuroznim vjenčanjem uz Atenski supertalent show, u kojem svoju priliku za dokazivanjem vide neuke ali simpatične atenske zanatlije. Međutim, vilenjaci Oberon i Vraško imaju svoje planove kako stvari zakomplicirati i ispreplesti, kako u vilinjem tako i u ljudskom svijetu… 

Učenici-glumci u filmu govore izvornim šekspirijanskim engleskim jezikom uz titlove na hrvatskom,  a vježbe i probe s hrvatskim i engleskim mentorom odvijale su se većinom putem Zoom aplikacije tijekom zimskog lockdowna te manjim dijelom (lipanj 2021.) uživo u školskom dvorištu.  Film je snimljen početkom srpnja 2021. na prikladnim vanjskim lokacijama u antičkoj Saloni i na Turskoj kuli u Splitu.

Suradnici na projektu
Prilagodba, režija i odabir glazbe OLGA GRANIĆ & PAUL SHERMAN
Snimanje, montaža i zvuk BOŠTJAN VUČAK
Kostimi JOSIPA VUJČIĆ
Koreografija LEONA DUHOVIĆ (učenica)
Pjevanje uvježbala ANDREA RAJIĆ
Šminka ANA KRAJINOVIĆ
Izvršni producent DOBRILA GOTOVAC STIPANIČEV
Titlovi Marino Kosor (učenik)
Vizualni efekti Mikula Nižetić (učenik)
Prijevod Milana Bogdanovića prilagodila  Olga Granić
Prijevod lektorirala Sanda Cambj

Glume: Vlaho Botica TESEJ & OBERON, Ana Rebić HIPOLITA & TITANIJA, Luka Bogdan VRAŠKO, Bartol Šprljan Prelević LISANDAR, Maša Boban HERMIJA, Patrick Kečkemet Marušić DEMETRIJE, Tai Tana Ursić HELENA, Ivan Barišić EGEJ, Luka Juras FILOSTRAT, Marta Smodlaka MEŠTRA DUNJA, Domagoj Silobrčić VRATILO, Toni Džalo FRULA, Antea Bilandžić GUBAC, Barbara Banić GLADNICA, Dina Gladan SPRETKO, Karmen Grubić    SLAVUJKA, Maša Boban SLADIĆ, Tonia Volarević PAUČINA, Aurora Španjić SVILINA,       Maša Ercegović PLANIKA, Katarina Šušmelj GRAŠA, Klara Sikirica GRINJA, Marta Rajić    GORUŠICA, Maro Vujčić    TITANIJIN ŠTIĆENIK, Bella AS LJUBIMAC

Digitalna filmska naSTAVa jedna je od triju radionica za mlađe od 25 godina. Polaznici će gledanjem različitih, umjetnički relevantnih filmskih djela naučiti interpretirati i analizirati filmove, što podrazumijeva da će, osim teorijskih znanja, naučiti kritički promišljati i samopouzdano izražavati stavove. 

Projekt HFS online nastoji pomicati granice kreativne i tehničke vizije vodeći se tezom da film i filmsko obrazovanje igraju ključnu ulogu u osjećaju zajedništva i uključenosti u društvo. Cilj nam je reaktivirati ciljne skupine i potaknuti ih da aktivno sudjeluju u programima projekta. Također, ovim projektom, u tri radionice, djeca i mladi mogu steći znanja i vještine koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada dok stariji od 54 godine u preostalim trima programima pronalaze zajedništvo te aktivno sudjeluju kao kritičari, komentatori i stvaratelji boljeg društva.

Za pitanja i sugestije javite se mailom na tena.bosnjakovic@hfs.hr.

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog filmskog saveza.