Give & Take radionice animiranog, dokumentarnog i igranog filma zamišljene su kao novi, online produkcijski model za stvaranje filmova. Namijenjene su zainteresiranima mlađima od 25 godina, a održat će se u dva ciklusa – lipanjskom i rujanskom. Prvi ciklus traje od 23. lipnja do 12. srpnja, a radionice vode umjetnica, profesorica filma, videa i animacije Tamara Bilankov i scenarist i redatelj Igor JelinovićRok za prijavu je do popunjenja prijava, a mi smo prije početka ciklusa popričali s voditeljima. 

-Što znači Give, a što Take?

Tamara: Give znači preispitati te istražiti svoju maštu, a Take znači “spojiti” taj šaroliki svijet mašte s medijem filma. “Give your imagination to take your film signature” 🙂

-Radionica je specifična po tome što svi polaznici prolaze kroz cjelovito iskustvo – od pisanja scenarija, preko snimanja do montaže – no na način da se u tim ulogama rotiraju i u tim trima fazama realiziraju tuđe ideje. Zbog čega takav pristup? 

Igor: Rad na filmu je timski rad i dobro je ljude naviknuti na to da će nešto što si ti zamislio netko drugi potpuno drugačije interpretirati kasnije. Također, važno je razviti odgovornost prema tuđem materijalu na način da se poštuje srž onoga što je netko htio reći, a da se istovremeno kroz snimanje ili montažu unese nešto svoje.

Tamara: Mladim autorima koji tek istražuju svijet filma posebno je važno osjetiti slobodu te fleksibilnost medija kroz sve njegove faze. Uostalom, na početku stvaranja ključno je osvijestiti poveznicu između prirode filma kao medija i stvarnog života – a svoj život i pišemo i snimamo i poslije montiramo sasvim sami. 

-Hoće li polaznici moći proći sva tri filmska roda – animirani, igrani, dokumentarni? 

Igor: Polaznici će ovisno o svojim afinitetima na kraju snimiti film u rodu koji im najviše odgovara, ali će kroz niz manjih vježbi okusiti rad u svim rodovima. Ponekad ljudi dođu s jakom idejom da žele raditi primjerice igrane filmove, a onda kroz proces radionice shvate da je njihova prava ljubav dokumentarni, animirani ili eksperimentalni film.

-Je li za rad na filmu neophodno poznavanje svih faza realizacije projekta? 

Tamara: Nije, gotovo svi danas imaju gledalačkog iskustva te iskustva s radom kamere na vlastitom mobitelu, već to je odličan start za ovu radionicu. 

-Koja su vaša očekivanja od radionice?

Tamara: Da radionica koristi polaznicima te da ih ohrabri i za buduće filmske te video projekte. Video je danas jedan od osnovnih načina komuniciranja stoga čime se god željeli u budućnosti baviti polaznici dolaskom na ovu radionicu usavršavaju zapravo svoje komunikacijske vještine suvremenog društva u kojem živimo. 

Igor: Polaznici koji žele snimati, zabavljati se kroz snimanja i nešto naučiti. Očekujemo i puno zanimljivih, osobnih, autentičnih malih radova.

-Što biste poručili polaznicima – što će dobiti od sudjelovanja na radionici?

Tamara: Puno iskustva u kritičkom gledanju medija filma i videa te mnogo praktičnih savjeta za kvalitetnu te zabavnu realizaciju. 

Igor: Polaznici će kroz autorefleksiju otvoriti sebi prostor za kreativno izražavanje. Gledat će hrpu dobrih filmova, dozvoliti nekima od njih da ih inspiriraju i na kraju snimiti nešto svoje i autentično.

Detaljnije o radionici čitajte OVDJE, a prijavnicu za radionicu pronađite OVDJE

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.